Всім відома гречка – це цільне зерно-ядриця, яка виготовляється з гречки – медоносної рослини. І хоча через відсутність клейковини* вона непридатна для випічки хліба, її використовують для випікання оладок, коржів, а ще для галушок, каш і супів. Батьківщиною гречки є Північна Індія, де її називають «чорним рисом».
Як правило, гречана крупа, яка продається в магазині, оброблена при підвищених температурах і для пророщування не годиться. Проростки дає тільки зелена (не обсмажена) гречка. З неї знято верхній шар лушпиння, зародок при цьому не пошкоджується.
Смак проростків: солодкуватий, з легким трав’яним присмаком.
Інструкція по пророщуванню:
-
3-4 столових ложки зеленої гречки перебрати, промити, замочити в Пророщувачі на 2-4 години, зерно повинно бути повністю покрито водою.
-
Промити чистою водою кілька разів (за цей час гречка виділить слиз, його потрібно вимити), потрусити (щоб наситити зерно повітрям), залишити у вологому стані на 10-12 годин.
-
Промивати і струшувати кожні 6-8 годин до появи проростків потрібної довжини.
-
Вжити в їжу або помістити в холодильник в скляному посуді з доступом повітря (але не більше, ніж на дві доби).
Під час проростання гречка, як і льон, виділяє слиз – його треба змивати чистою водою.
У насінні гречки 10-18% білків, 2,4-3% жирів, 59-82% вуглеводів, 12-16% клітковини.
Містить фосфор (до 330 мг / 100 г), калій (380 мг / 100 г), кальцій, магній (до 200 мг / 100 г), марганець (1,56 мг / 100 г), кобальт (3 мг / 100 г ), бор, кремній, ванадій, залізо (8 мг / 100 г), мідь, цинк (2,05 мг / 100 г), молібден.
Багата вітамінами В1 (до 0,58 мг / 100 г), В2, В3 (4,19 мг / 100 г), В6 (0,4 мг / 100 г), Е (0,2-6,7 мг / 100 г), містить також вітамін К і каротин. Кількість вітаміну С збільшується при проростанні з 1,49 до 26,4 мг / 100г.
Насіння гречки перевершує насіння всіх інших культур по концентрації рутину – біофлавоноїду, який має здатність покращувати стан кровоносних судин, особливо капілярів, зміцнюючи їх тонкі стінки.
Пророщене насіння гречки рекомендується для профілактики і лікування різних захворювань судин (атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонія) та інфекційних хвороб, що протікають з ураженням судинної системи (кір, скарлатина, ангіна, тифи), для зниження внутрішньоочного тиску при простій глаукомі, при варикозному розширенні вен і геморої.
Корисно додавати його до раціону при лікуванні променевої хвороби, захворюваннях печінки і нирок, ожирінні, цукровому діабеті, кровотечах з носа і ясен, при втраті крові.
Ось найпоширеніші помилки при пророщування зеленої гречки:
1. Занадто велика кількість води.
Щоб проростити гречку, треба промити її, насипати в склянку Пророщувача, і залити водою на 1 см вище рівня крупи. Краще трохи менше, ніж трохи більше.
2. Занадто довгий час замочування.
Якщо через 2-4 години (не більше!) вся вода не увібралася в крупу, її необхідно злити! Якщо вам доводиться зливати воду після цього строку, значить ви налили її занадто багато. В ідеалі, за 2-4 години крупа повинна увібрати всю воду. Після цього потрібно промити крупу. Акуратно перемішайте зернятка (струшуючи склянку Пророщувача) і залиште ще на 10-12 годин.
3. Відсутність перемішування.
Всім зерняткам потрібна рівна кількість вологи і рівна кількість кисню. Тому протягом 10-12 годин проростання постарайтеся хоча б пару разів струснути крупу. Якщо на дні склянки рідина, а верхній шар підсох, акуратно перемішайте зерно так, щоб сухі зерна виявилися внизу, а надто вологі – нагорі.
Коментарі:
Off